Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Συμβουλές ενόψει έναρξης της Αντιπυρικής Περιόδου. (Π.Σ)

17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015:  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ  ΔΑΣΙΚΗ  ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια.
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά 
• Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης
• Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος
• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
• Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις
• Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς
• Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά
• Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Πως πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

• Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά,

• Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται
• Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
• Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο.

Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Front+Page/spot+news/sumvoules_antipirikis_2017*.csp;jsessionid=0a5a5afa30d73ef2ac36b8d143149d97b8501dfe3359.e38LaNiOa3yTb40LbheRa3ePa3eTe6fznA5Pp7ftolbGmkTy


Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα


Το 1985 ξεκίνησε η εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα, που απαρτιζόταν από λίγους αλλά ευαισθητοποιημένους πολίτες με πενιχρά μέσα στη διάθεσή τους. 

Το 1986-1990 η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις για την προστασία του Υμηττού. 

Το 1991 σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα αποφασίζουν τη σύσταση της ομάδας ως «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα» (Ν.Π.Δ.Δ.). Το πρώτο Δ.Σ. αποφάσισε την διάσπαση της ομάδας σε δυο υποομάδες. 

Έκτοτε το «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα» διαθέτει δύο ανεξάρτητους αλλά και άμεσα συνδεδεμένους και συγχρονισμένους τομείς την «Δασοπροστασία» και την «Ομάδα Άμεσης Επέμβασης». 

Η «Δασοπροστασία» έχει ως κύριο αντικείμενο τη φύλαξη των δασών από πυρκαγιές και ρίψη μπαζών, την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και γενικότερα την πρόληψη και την επιτήρηση του δασικού μας πλούτου. Εθελοντές δασοπροστασίας μπορούν να γίνουν άτομα άνω των 16 ετών. 

Η «Ομάδα Άμεσης Επέμβασης» λόγω της επιφόρτισης της με τομείς αυξημένης επικινδυνότητας διαθέτει συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία. Απαρτίζεται από έναν επικεφαλής, τους ομαδάρχες και τα μέλη. 

Τα συμβάντα που μπορεί να διαχειριστεί η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης είναι δασικές πυρκαγιές όλων των τύπων, αστικές πυρκαγιές (ως συνδρομή στην τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία), σεισμοί (έρευνα και διάσωση σε συνεργασία με την Π.Υ.), πλημμύρες (άντληση υδάτων από κτίρια), έρευνα – διάσωση (χαμένα άτομα σε βουνό), τροχαία ατυχήματα (παροχή πρώτων βοηθειών, διάσωση εγκλωβισμένων, διευκόλυνση κυκλοφορίας), παροχή βοηθείας (κοπές δέντρων λόγω πτώσης από ανέμους, διάσωση ζώων κλπ). 

Για να επιτευχθούν όλες αυτές οι ενέργειες διάσωσης και πυρόσβεσης, η «Ομάδα Άμεσης Επέμβασης» απαρτίζεται από έμπειρα μέλη τα οποία όλο το χρόνο περνούν ειδικά σεμινάρια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα σεμινάρια διενεργούνται από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, από το ΕΚΑΒ και άλλους πιστοποιημένους φορείς ή ακόμα και από τα ίδια της τα μέλη που έχουν πιστοποιηθεί ανάλογα με την ειδικότητά τους. 

Στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δήμου μας αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν αρμονικά Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, Πυροσβέστες και Παραϊατρικοί. 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο/fax: 210 7644486 
Site: www.forestservice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου